logo (website home).png

project  the farmhouse, miller's forest

completed  2017

scope  design & build

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

A house for retired family clients on a farm overlooking the Hunter River. The house was designed to be as self sufficient as possible for sustainable living and ongoing costs. Passive design strategies used include a poly pipe water storage wall to regulate internal air temperature, site orientation, cross ventilation, solar gain control devices, 36,000l water storage, on site effluent disposal, as well as a large roof PV system. With a battery this house will be completely off grid. 

Flood restrictions from high ground floor inundation were resolved through smart engineering followed through in robust construction. As a result, views over the hunter river were maximised and high level increased air flow helps passively cool the upper floor.